×

Filter by

×

Project List

Our Awards

×
Close x

Recent Projects

×

2019 Singapore
Residential

Courtyard Variant House

2019 Singapore
Residential

View project All projects

An Intimate Experience

Situated in a private residential estate, the Courtyard Variant house seeks privacy from the surrounding neighbors through an inward oriented layout with an internal courtyard as the focal point of the house.

On the ground floor, all the spaces open into the courtyard, creating a sense of openness and spaciousness, while maintaining privacy for the occupants.

  • The fluid boundary between the internal and external spaces is further blurred by the use of the Swiss-made Panoramah glazing system with minimally thin aluminum frames and large panels of glass, allowing the different spaces on the ground floor to flow into each other and be used while maintaining the sense of openness and connection.

  • The use of the large glass panels also serve to elevate the car porch from a strictly utilitarian space, into a showcase for the owner’s vintage cars which park in a place of pride, visible from the main living room.

The living and dining spaces sit within a double volume space, giving both a sense of drama as well as serving to visually connect the lower and upper levels. A sense of visual explosion and drama is also created at the main entry from the single height foyer into the double volume space.

Throughout the house, a muted and consistent palette was used both internally and externally to create a controlled backdrop for the owner’s collectibles, be it vintage cars or internal art work and sculptures, allowing the use of these bursts of color to shape the space.

Light and Shadow

A bespoke external screen serves to filter in light into the double volume living room while creating an intermediate outdoor / indoor space where activities can spill over.
The screen serves not just as a filter for light but also gives some privacy to the bedrooms above which overlook the courtyard.

The placement and angle of the screen gives it a sense of movement and creates a play of light and shadow within the internal spaces